· 

Čarovná formulka 4-7-8

Poznáte to i vy? Chlap ide do postele a ešte ani nie je poriadne v horizontálnej polohe a už hlasno chrápe?!? A vy nič! Maximálne počítate imaginárne, bodkované ovečky medzi polohlasným cmukaním, pripomínajúcim austrálsku koalu? A pravidelne sa točíte zo strany na stranu, zúfalo hľadajúc lepšiu polohu či chladnejšie miestečko než to, čo ste práve dôkladne vyhriali vlastným telom ... ?

Hoci teraz - keď som do programu dňa zaradila vhodné športové zaťaženie (nordic walking hodinu a pol lesom, potom hodina lesoparkom na bicykli cestou do/z práce a na záver minimálne pol hodina na čerstvom vzduchu s deťmi vrámci roboty) - sa nemôžem príliš sťažovať. I ja zaspávam a spím neporovnateľne lepšie než kedysi a dokonca vôbec nepociťujem jarnú únavu. Dodržiavanie pitného režimu, čerstvý vzduch a čaro prebúdzajúcej sa prírody robia svoje. Posledné dve žiadne fitnessko nenahradí. Aj ušetrené peniaze sa dajú investovať rozumnejšie.

Ak nemáte možnosť zničiť sa na prechádzkach v prírode, či už zo subjektívnych a či z objektívnych príčin, a neviete, ako si poradiť s problémom katastrofálneho zaspávania, vyskúšajte nasledujúcu efektívnu a odborníkmi odporúčanú metódu nádychu/výdychu s čarovnou formulkou 4-7-8.

Nejedná sa o údaje v sekundách, ale o intervaloch, ktoré v duchu sami pre seba počítate (myslím, že zmienka o minútach nie je v tomto prípade potrebná :-D )

 

4 - zhlboka sa nadýchnuť cez nos

7 - zadržať dych

8 - úplne vydýchnuť cez ústa

 

Dôležité je, aby bol výdych dvakrát tak dlhý ako nádych.

Zníži sa vám tlak, puls. Technika pomáha aj v stresových situáciách, pri nadmernej nervozite, strachu z prijímacích pohovorov. Vyskúšajte ju, ak nedôverujete pilotovi v lietadle, v ktorom práve sedíte.

Základná myšlienka 4-7-8 nie je nová. Pôvod má v pranayame. Dopočula som sa o nej prednedávnom v jednom televíznom kvíze. A to som kedysi chodila na jogu, kde sme robili i rôzne dychové cvičenia, ale nikdy nie pod značkou 4-7-8.

Asi preto, že oficiálne myšlienku 4-7-8 do povedomia verejnosti rozšíril až americký lekár Andrew Weil.

Metódu možno nezvládnete na prvýkrát, ale minimálne za tri pokusy isto stojí.