· 

Kojenci a med

O kojencoch a otrave z medu sa na slovenských stránkach nedočítate veľa. Aspoň dokiaľ som tému sledovala, nenašla som vlastne nič, čo by prípadným záujemcom priblížilo tento problém. Na Slovensku totižto nie sú dostupné ani prístroje, ktoré by podobnú diagnózu dokázali stanoviť. Kedysi sa vzorky s podozrením na otravu zasielali do Čiech. Jednalo sa však o iné vzorky (nie v spojitosti s kojencami a medom).

V mede sa môžu nachádzať baktérie Clostridium botulinum a ich spóry, ktoré môžu zapríčiniť životu nebezpečný botulizmus kojencov. Z tohoto dôvodu sa nemá dieťatku do konca prvého roku života podávať včelí med. Najnebezpečnejšie obdobie je v rozmedzí prvých 6 mesiacov.
V roku 1976 bol v Kalifornii botulizmus kojencov po prvýkrát diagnostikovaný a publikovaný Postupne pribúdali ďalšie pripady z USA, Japonska, Austrálie a nakoniec z Európy (v Nemecku po prvýkrát v roku 1996).

 

Ako prebieha infekcia
Jedna sa o črevnú infekciu baktériami Clostridium botulinum a ich spórami ( prítomné v mede a javorovom sirupe) a ochorieť môžu len kojenci. Antitoxín sa nemôže nasadiť na liečbu takto postihnutého kojenca. Črevo kojenca sa infikuje baktériami a ich spórami. V čreve sa začnú tvoriť jedovaté toxíny. Toto trvá niekoľko dní až týždňov, takže súvislosť medzi príčinou a následkom sa časom stratí, resp. nedá presne stanoviť. Toxín sa dostáva cez stenu čreva do krvného obehu a tým i do celého tela. Usadí sa na nervových ukončeniach a bráni dôležitým procesom. Následkom toho sú blokovane svaly, čo vedie k ich (pomalému) ochrnutiu.

U väčších deti (vek nie je uvedený) a dospelých zabraňuje stabilná črevná flóra vyklíčeniu spórov, tým pádom aj tvorbe toxínov. Materské mlieko nie je žiadnou ochranou proti botulizmu kojencov, ktorý postihuje rovnako kojené ako i nedojčené deti. Našťastie je botulizmus kojencov zriedkavý (v USA je ale počet ochorení 10x vyšší ako v strednej Európe, vedci zatiaľ nemajú žiadne vysvetlenie prečo).

Najdôležitejšie príznaky ochorenia

  • zápcha - 4-5 dní žiadne vyprázdnenie ( pri kojených deťoch toto môže byť ale úplne normalne)
  • ochrnutie očného svalu
  • chýbajúca mimika
  • porucha sania a prehĺtania
  • zachrípnutosť
  • všeobecná ochabnutosť svalstva, ktorá sa prejaví zníženou pohyblivosťou, pochyba kontrola držania hlavy
  • ťažkosti pri dýchaní, spôsobené ochrnutím svalstva dýchania
  • dochádza k úplnému ochrnutiu, dieťa je pri vedomí

Intenzívna terapia je potrebná okamžite, treba ale rátať s trvalými následkami.

Kde sa najčastejšie používa med
- na prisládzanie čajov
- na ošetrenie boľavých bradaviek
- prisladenie kaší a mlieka
- prisladenie medikamentov

Zapríčiňuje med aj nečakanú smrť?
Na základe ťažkého priebehu ochorenia a dnešných poznatkov o botulizme kojencov sa predpokladá, že infekcia zapríčinená baktériami Clostridium botulinum z medu, môže byť jednou z príčin nečakanej smrti kojencov.
Tradične sa med podáva kojencom veľmi často, presné udeje v súvislosti s úmrtím však zatiaľ chýbajú.

Javorový sirup ako alternatíva?
V USA sú popri mede ako pôvodca botulizmu kojencov známe a mnohostranne popísané aj prípady, kde je pôvodcom javorový sirup.

Med v hotových potravinárskych výrobkoch
Kaše, keksy, atď su často v potravinárskom priemysle prisladzované medom. Tento med je ale v poriadku! Med musí byť predpisovo zohriaty pod tlakom na 121°C, pričom sa možné baktérie zničia (vyhubia).

Dojčiace matky
Pre ne nie je žiadnym problémom konzumovať med, pretože ich črevná flóra zabráni tvorbe toxínov.

Pečenie a varenie s pridaním medu počas prvého roku života
Jednoznačne NIE. Samotná teplota pri pečení či varení nestačí na vyhubenie baktérii. Je na to potrebné i vytvorenie určitého tlaku, čo sa ale v domácej kuchyni technicky nedá kontrolovať.

Med a alergie
Med obsahuje v porovnaní s cukrom malé množstvo bielkovín (0,4 gramu/ 100g), čo môže vieť k vzniku alergii, príp. podporí symptómy. Ďalej môže med u kojencov ľahko vyvolať riedku stolicu.
Po konzumácii medu je dôležité dôkladné očistenie zubov.

Med je výborná potravina - po prvom roku života dieťatka ho môžete podávať bez problémov.

 

(V prípade záujmu hľadajte doplňujúce informácie v nemčine alebo angličtine.)