· 

Čím (ne-)zapíjať tabletky

Niekedy sa sama seba pýtam, či som v istých momentoch senzibilnejšia na zachytávanie práve potrebných informácií z médií a časopisov alebo je to iba čarovná sila telepatie.

Nech už je odpoveď, aká chce, dnes ráno som spozornela na rozhovor o správnom zapíjaní tabletiek (nielen) počas choroby.

Včera pán doktor Michaelovi predpísal hneď trojo druhov piluliek. Siaham po nich, až keď sa inak nedá, keď zlyhávajú všetky domáce recepty a stav sa nezlepšuje. Nuž a teraz nastala podobná situácia.

Keď je potomok chorý a takmer nič neje, snažia sa mu starostlivé matky vyplniť i to málo pár lakotinkami, o ktorých sú si isté, že ich v normálnom, zdravom stave hltá ako hladný žralok. Takže každé ich opakované odmietnutie je viacmenej jasným dôkazom pretrvávajúceho neduhu.

Ale ako je to s tekutinami, keď pacient užíva i tabletky? Lepšie povedané, čím ich má správne zapíjať?

Prvá odpoveď: ničím teplým. Teplý nápoj môže narušiť povrch tabletky a tým znížiť či ovplyvniť jej účinnosť. Správne musia putovať do žalúdka a nie začať účinkovať už kdesi cestou ku nemu, kde by prípadne dráždivo pôsobili na sliznicu.

Úplne nesprávne je podávať ich s mliekom. V prenesenom slova zmysle s kakaom. Hoci obe inak patria k Michaelovým obľúbeným tekutinám, jeho telo si ich práve teraz vôbec nežiada. Našťastie. Predovšetkým kalcium z mlieka môže vytvoriť nevhodné spojenia s látkami v tabletkách, obzvlášť v antibiotikách (!). Strácajú čiastočne/úplne účinnosť, prípadne dochádza k neželaným účinkom.

Podľa niektorých odborníkov by sa mlieko a mliečne výrobky nemali užívať dve hodiny pred a po užití liekov. Matematicky zdatní pacienti, ktorých dávky presiahli hodnotu 4x denne a ktorí dodržiavajú rady odborníkov, si rýchlo spočítajú, že do syra najbližšie zahryznú, až keď doberú predpísané množstvá...

Káva a šťavy z ovocia sa taktiež neodporúčajú. Triesloviny z nej a niektoré zložky štiav môžu meniť žiadaný účinok tabletiek. A vrámci tejto skupiny ruky, vlastne ústa preč od grapefruitu! Kombinácia s ním môže viesť k prudkým nežiadúcim účinkom (zvyšuje účinok v niektorých prípadoch až o 70%), dokonca ku srdcovým ťažkostiam.

(V dnešnom príspevku, vďaka ktorému som sa rozhodla napísať príspevok, neodporúčali ani čaj. Tiež kvôli trieslovinám v ňom. A ani minerálku.)

Alkohol je, bohužiaľ, problémom mnohých ľudí aj v zdravom stave. Apelovať na zdravý rozum je v ich prípade ako hádzať hrach na stenu.Napriek tomu spomeniem, že v kombinácii s liekmi prechádza do krvi oveľa rýchlejšie a pôsobí silnejšie, pričom môže úplne zničiť účinné látky z tabletiek alebo ich účinok naopak tlmiť.

VODA (z vodovodu) je jediným nápojom s neutrálnym pH, ktorá v ideálnom prípade neobsahuje žiadne doplnkové látky. Pri viacerých tabletkách ich väčšina z nás zapíja jednu za druhou zrýchleným hltom, no odporúča sa množstvo aspoň 250 ml, aby nič nezostalo rozpustené a zachytené kdesi v polovici cesty, čím by mohlo - ako je spomenuté vyššie - poškodiť sliznicu. Väčšie množstvo vody navyše napomáha telu ľahšie prijať liečivo.