· 

Ako prekabátiť dospelých

V piatok bolo vonku pekne - hoci mne je jedno, čo za počasie tam vládne, my ideme po obede vždy na dvor hlavy prevetrať, aj keby z oblohy tehly padali - nuž a ja som sa práve rozprávala s kolegyňou. Zrazu nás prerušili dvaja tretiaci alebo štvrtáci. Z videnia ich poznám, ale v rýchlosti som nevedela, do ktorej skupiny ich priradiť. Pokorne sa pred nás postavili a jeden z nich začal vysvetlovať.

- Nedopatrením mu padla bunda do jamy, môžeme ísť po ňu? - ukázal na kamaráta, ktorý súhlasne prikývol hlavou a zároveň nevinne zažmurkal očičkami. Tou jamou mysleli priestory, vyhĺbené za účelom prívodu denného svetla cez veľké okná do priestorov suterénu. Deti majú prísny zákaz zostupovať po rebríkoch dolu. Ak im tam niečo spadne, musia si najprv prísť pre súhlas ku nám a zliezať smú i tak iba tí starší.

Bunda nie je lopta, tú treba vyzdvihnúť hneď, a tak sme im svorne povolili ísť po ňu.

- A môžeme zliezť obaja?

- Je tá bunda tak ťažká, že ju jeden neunesie?

Viac im nebolo treba povedať, pochopili hneď, že to nebude výlet vo dvojici. Kým oni sa rozbehli sťa víchor, vydali sme sa my dve pozvoľným krokom tým smerom, počkali, kým majiteľ bundy nevylezie opäť na povrch a zasa sa pobrali na pravidelné kolečko dvorom, až kým nás neprerušila kolegyňa a tá doviedla v závese oboch chlapcov. Z ďalšieho rozhovoru vyplynulo, že patria do jej skupiny.

- Je pravda, že si od vás vypýtali povolenie zliezť dolu? - spýtala sa až prekvapivo prísne.

- Áno, všetko je v poriadku. Prišli, spýtali sa a my sme šli za nimi - odvetili sme okamžite, aby sa až tak nehnevala.

- No nie je to v poriadku! Pri obede som ich pristihla, ako sa dohovárali, že dnes určite zlezú obaja do jamy. Zakázala som im sa k nej čo i len priblížiť. A tak tam jeden z nich naschvál hodil bundu. A potom šli ku vám pýtať povolenie, hoci i ja som bola na dvore.

Chlapci stáli vedľa nás ako obarené kuratá. Snažili sa ešte čosi zapípať, no kolegyňa ich zahriakla. Prenechali sme jej výchovnú kázeň a pobrali sa ďalej, aby nezachytili našu snahu utajiť úsmev nad ich huncútstvom. Uvedomujúc si, že už o päť minút budeme zasa my niekde s prísnou tvárou riešiť lapajstvá iných ich rovesníkov...