· 

Strihám centimeter

Tí starší si zaisto spomenú, na čo narážam. Či sa niekde inde presadila tradícia strihania, netuším, ale minimálne u nás na škole ju v našich mysliach udržujem naďalej. A na vysvetlenie pre tých mladších: kedysi na vojenčine mladí muži posledné dni pred ukončením služby vlasti usilovne krátili krajčírsky centimeter a každý ustrihnutý dielik bol pomyselným krôčikom nazad na "slobodu".

A keďže život beží na základe opakujúcich sa cyklov, ani ja sa neprestanem každý rok opakovať v túžobnom očakávaní prázdnin.

Na deťoch i tentokrát vidno, ako veľmi už potrebujú oddych. Tento školský rok opäť raz nevypálil  príliš vhodne (kvôli rozloženiu sviatkov), čo sa rozdelenia školopovinných týždňov a prázdnin týka (a čo my i tak nijak neovplyvníme), a preto ťaháme z posledných síl 8 týždňov v kuse. Pri podobne horúcich mesiacoch je to utrpenie pre všetkých zúčastnených a my s kolegyňami iba dúfame, že sa nám deti posledný týždeň navzájom nepotlčú.

Stačí, že každé náhodné ťuknutie naviac počas hry, každá omylom či nepozornosťou vynútená korektúra úlohy či akékoľvek iné neduhy spúšťajú u niektorých "hercov" nielen more sĺz. V horšom prípade dochádza priamo ku explózii. A tých je práve posledných asi desať dní neúrekom. Až tak veľa, že ich ani zapisovať nestačím.

 

Podšívkin brat a lopta

Podšívka vyhrala v tipovani výsledkov jednotlivých zápasov na tohtoročných MS vo futbale (neuveriteľné) prvé miesto vrámci svojej triedy. Odmenou bola nová, echtovná futbalka. Špeciálne vydanie s emblémom majstrovstiev. Všetci chlapci jej ju závideli, každý by ju najradšej otestoval okamžite na ihrisku pred školou.

Podobné plány som musela okamžite zatrhnúť, lebo zo skúseností rokov predošlých veľmi dobre viem(e), že rana z "dobre mierenej" strely je zdrojom ďalšieho možného konfliktu nepredvídateľných rozmerov. Objekt všeobecného záujmu som preto položila na skriňu, do výšav, kam nik z potencionálnych hráčov nedočiahol.

Rozhodnutie akceptovali všetci prítomní. Teda až na toho JEDNÉHO.

Keď loptu zbadal Podšívkin brat, začal s výherkyňou okamžite vyjednávať. Za čo mu ju je ochotná vymeniť.

Zniesol by jej i modré z neba, keby mohol. A ona sa vyžívala vo vymýšľaní stále novších, nesplniteľných prianí.

 

policajná akcia na sommerfeste

Podšívka a ceruzka vo vlasoch

Podšívka a (ne-)upratané riady

Afričan a faul v telocvični - brat

Afričan a nesprávne vyplnená úloha

Južan, Severan a lúčiaca sa spolužiačka

Južan, Severan a futbal

Macko a zrážka

Futbalové karty

rozbité okno

E., Podšívka a kľúče

B. - ulohy dorobi cez prazdniny