· 

Perlička dňa

15.10.2016

Predvčerom sme obdržali list z Finančného úradu. Včera ráno ho muž otvoril, pozorne prebehol text očami a vzápätí chytal do rúk telefón. Sadol do kresla, vyťukal číslo a ja som zachytila útržky rozhovoru s neznámou úradníčkou. Po zadaní čísla spisu jej vysvetlil, že nerozumie rozhodnutiu, ktoré sme obdržali. Vstupné údaje od nás sa oproti poslednému daňovému priznaniu nijako podstatne nezmenili, napriek tomu od nás žiadajú 50-násobok minuloročného nedoplatku!!!

Úradníčka si v počítači skontrolovala údaje, zavolala na poradu kolegyne a nakoniec s ospravedlnením skonštatovali, že samé tomu zarážajúcemu výsledku nerozumejú. Že sumu vyrátal počítač a nik netuší prečo. A tak mužovi poradili, aby napísal odvolanie.
Ale keď sa to tak vezme, kľudne by nás nechali napospas počítačovej svojvôli, kebyže sa muž neozve.
Dávno sú preč tie časy, keď sme neboli vazalmi kompjútrov, keď úradníci poznali svoje ovečky nielen po mene, ale ovládali i ich vierovyznanie, školy a snáď i obľúbených knižných autorov. Dnes je napr. z pani Mrkvičkovej číslo 123Az590. A pani Mrkvičková bude mať čisto teoreticky smolu, ak je menej zdatná v jednaniach s úradmi.