· 

Presne pred rokom

bol v Nemecku potvrdený prvý prípad korony.

Málokto by vtedy uveril, že do roka sa vírusom nakazí viac než 100 miliónov ľudí po celej planéte. Čo sa úmrtí týka, oficiálne zverejňované číslo je jedna vec, pravda vec druhá. Jednak že nie všetkých, čo na covid alebo s covidom zomreli, dokážu štatistiky odhaliť, no existuje i ďalšia skupina, o ktorej sa doposiaľ až tak nehovorí, lebo ... lebo aktuálne štúdie ich i tak nikdy nezohľadnia.

Vedci či lekári ich spájajú s dlhodobými následkami ochorenia. Štatistiky infikovaných sa všade oháňajú pojmom vyliečení pacienti. Vyliečený po korone ale neznamená automaticky "bez následkov". Veľakrát si po prekonanej infekcii pacienti odnášajú neželaný suvenír na dlhé mesiace či možno dokonca roky, pričom i dodatočná smrť býva zastúpená v širokom repertoári cov-2. A práve túto už nikde tie tzv "štatistiky vyliečených" nezaznamenávajú, resp. nezohľadňujú.

Doposiaľ zozbierané symptómy tzv. long-kovidu zahŕňajú celý organizmus: dýchacie cesty, srdcovo-cievny systém, pokožku, svalstvo, tráviacu sústavu, látkovú výmenu. WHO uvádza stratu pamäti, koncentrácie, čuchu, chuti, sluchu, únavu, nespavosť, posttraumatické stresové poruchy, poruchy pečene, obličiek.

Z pravidelných televíznych reportáží som si vypočula množstvo príbehov priamo postihnutých. Veľa z nich sprevádzala TV (viacmenej náhodne a potom so súhlasom) od ochorenia až po pobyt na liečení. Pritom som mohla porovnať stav pred ochorením (z fotiek či videí) a po. Pred očami som mala ľudské trosky. Jeden môj známy, ktorý pracuje ako fyzioterapeut, si napríklad nespoznal svojho vlastného pacienta. Navyše som sa presvedčila, že dlhodobé následky nemajú nijakú súvislosť s priebehom pôvodného ochorenia. Spomínam si na jeden manželský pár (azda štyridsiatnici). On extrémny športovec s ľahkým priebehom infekcie a bez predošlých zdravotných problémov, ona s ťažším priebehom. Po prekonaní kovidu sa ona javila byť relatívne v poriadku, on nedokázal poriadne prejsť ani kilometer. Pritom bývali kdesi pod kopcami a než on ochorel, trikrát týždenne si vybehol len tak zatrénovať. Desať kilometrov každý raz. Hore kopcom.

Alebo pacienti, ktorí nedokážu vysloviť súvislú vetu a začnú nezrozumiteľne bľabotať. Alebo chcú niečo konkrétne vysloviť a z úsť im vyjde úplne iná veta. Alebo jedna asi 50-ročná pacientka na liečení, ktorá všade chodila iba s papierom, kde mala napísané, čo chce/musí absolvovať, lebo bez poznámok si zrazu nevedela na nič spomenúť.

Podľa istej štúdie Univerzity Leicester a britského štatistického úradu ONS skončil takmer každý tretí "vyliečený" covid-pacient v priebehu piatich mesiacov opäť v nemocnici kvôli zdravotným potiažam na viacerých orgánoch. Takmer každý ôsmy z nich zomrel. Do štatistík o kovide ale nebol zaznamenaný. Táto štúdia zahŕňa vyše 47.000 pacientov. Mnohí z nich museli byť opäť prijatí do nemocníc.

K podobným výsledkom došla i nejaká štúdia v Taliansku.


Čo odporúča turkménsky prezident

28.1.2021

Ľudia sa chytajú každého stebielka, ktoré by im pomohlo v boji proti pandémii, hlavne keď teda EÚ zahaprovalo či zariskovalo s objednávkami vakcíny, ktorá možno už ani nebude až tak účinná voči mutácii (ak vôbec), pretože s jej skutočným rozsahom vraj nerátali ani virológovia.

A tak keď dnes ráno v ARD Magazin moderátori uviedli ďalšiu tému, nasledujúcu hneď po reklame, slovami budete prekvapení, povedala som si, že si veru vypočujem, aké šamanské taľafatky navráva Gurbanguly Berdymuchamedov svojim spoluobčanom. Priznávam, doteraz som sa nikdy o túto osobu nezaujímala, vlastne som ju vôbec nepoznala, a tak som sa nechala - opäť raz predsudkovo (niet sa čomu čudovať po 4 rokoch Trumpa) - nalákať iba tým (cielene) uštipačným podtónom moderátorov. Tak sa aspoň javil mne.

Ako prvé rozoberali účinnosť kloktania slanou vodou, ktoré sa odporúčalo už počas španielskej chrípky. Priamo po kloktaní sa síce zníži vírusová nálož v hltane, takže na istý čas to pomôže chrániť vašich blízkych, ale iba na istý krátky čas.

Vitamín D sa používa pravidelne na posilnenie imunitného systému. Nakoľko pomôže proti korone, ostáva otvorené a hlavne sa nesmie prehnať množstvo dennej dávky. Preto je dobré dať si urobiť rozbor krvi a poradiť sa s lekárom.

Nuž a nakoniec prišlo na rad Turkménsko. Prezident odporúča jesť pelendrek alias sladké drievko. Ó, môj kamarát, pomyslela som si a hneď som mu odpustila časť šamanskej aury. S mužom sme totižto pelendrekoví. Dokonca na tohtoročné Vianoce nás Michael prekvapil darčekom, ktorý ani jeden z nás nečakal. Kdesi na internete objavil reklamu na akúsi luxusnú pelendrekovú výrobu a jej predajňu v centre Mníchova a šiel nám tam kúpiť tri neznáme sorty našej obľúbenej pochúťky pod stromček. Zistila som, že až taký luxus nemusím. Mne chutia tie najobyčajnejšie.

Nuž a pelendrek obsahuje glycyrizin, látku, ktorá zatiaľ v laboratórnych podmienkach (Uniklinikum Duisburg Essen) vykazuje v bunkových kultúrach účinok voči vírusu, pozitívne ovplyvňuje priebeh infekcie a znižuje vírusovú nálož, čím znižuje i infekčnosť. Klinické štúdie sa práve rozbiehajú a než budeme mať výsledky, pustím sa zatiaľ s radosťou do ďalšieho balíka pelendrekov. Podľa odporúčaní turkménskeho prezindenta, ktorý je pôvodným povolaním zubár (čo som si tiež až následne vygúglila).

Ale pozor, max 50 g na deň!