· 

Bulgogi

Pred asi dvoma rokmi bol muž pravidelne pracovne v Kórei, a tak nas jedného dňa vzal do kórejskej reštaurácie v Mníchove, aby sme i my ochutnali jeho obľúbené jedlo z ďalekých končín.

V preklade značí bulgogi "mäso z ohňa", čo súvisí s jeho prípravou na otvorenom ohni a je podávané pri slávnostných príležitostiach. Základ tvorí hovädzie mäso, narezané na jemné plátky (tu v reštaurácii bolo nakrájané na čosi hrubšie), naložené v marináde zo sójovej omáčky, cukru, jarnej cibuľky a rôznych korenín. V Kórei sa opeká na dreve, tu nám doniesli panvicu na kempingovom plynovom variči.

 

Mäso si opeká každý stolujúci sám - ide to relatívne rýchlo - a keď je hotové, ukladá ho na šalátové listy plus navrch si volí rôzne prílohy z mištičiek (viď foto) - sójovú omáčku, kimči, cesnak, sézamový olej, chili pastu, naloženú kapustu, morské chaluhy a čo ja viem, čo ešte.

Nám zachutilo predovšetkým kimči.

Všetko to zviniete do rolky a odkusujete. Ako prílohu môžete zvoliť ryžu.

Mimochodom, nevedela som doteraz (hoci som už 2x bola pozvaná na korejskú večeru - raz spolužiačka z LMU, raz mužov kolega so ženou), že Kórejčania na rozdiel od Číňanov nepoužívajú paličky drevené a zaguľatené, ale ploské a kovové. Mala som pocit, že na ne treba viac zručnosti, než na tie drevené.

Ak raz pôjdete do Kórei, určite ochutnajte túto lahôdku. Priamo na mieste pôvodu bude isto tisíckrát lepšia. Autentickejšia!