· 

Z Bretónska

Francúzi su známi labužníci a vychutnávajú jedlo vo viacerých chodoch i niekoľko hodín, ale s mierou. Čo sa nachádza na jedálnom lístku, závisí od oblasti, kde sa práve nachádzate.
Pre oblasť Bretagne sú typické napr."galette". Sú to vlastne palacinky z celozrnnej múky, vody a vajíčka, na ktoré priamo na panvici uložíte či "zabalíte" šunku, 1 celé vajíčko, posypete syrom a pečiete ďalej. Možné sú však aj iné slané obmeny. Ako zákusok sú obľúbené predovšetkým sladké palacinky.

No a samozrejme ako všade na pobreží dominujú i tu ryby a iné morské príšerky.

Jedna z našich večerí pozostávala z nasledujúcich chodov:
1) arašídy, krekry, bageta s rybacou pomazánkou, kúsky syru, žltý melón
2) mušle (varené i živé), krevety, langustíny, kraby, malé morské slimáky, majonéza

Mušle boli pripravené nasledovným spôsobom: v hrnci sa varili spolu s maslom, nakrájanou cibuľkou, mrkvou, vínom a bobkovým listom. Trvá to asi 10 minút, kým sa otvoria a vypustia vlastnú šťavu. Potom su hotové, tj uvarené. Mušle, ktoré sa neotvoria, treba najprv ovoňať. V prípade, že zapáchajú, treba ich vyhodiť. Jesť ich môžete tak, že jednu prázdnu mušlu použijete ako pinzetu a vyberáte ňou vnútrajšok z ostatných mušlí. Naberáte do nej i uvarenú šťavu (chutila fantasticky).
Langustíny, kraby a slimáky sa hodili do vriacej vody a nechali variť. Krevety sme kúpili už upravené, jedli sme ich ako snack. Mne osobne chutili najlepšie. Aj synovi. Naberal ich do dlane, koľko len vládal, hádzal ich ostošesť do seba a opakoval :"Mama, ešte", takže som mala čo robiť, aby som ich stihala čistiť.
Krevetám treba odtrhnúť hlavu a koniec chvosta, zvyšok sa zje. Pri väčších langustínach odtrhnete najprv hlavu a chvost. Potom musíte opatrne rozlúsknuť prstami vonkajší "pancier", vnútro sa je celé a takisto bolo veľmi chutné.
Na krabov sme mali kliešte. Ja som však bola lenivá na "pasovanie" s nimi. Mäso mali veľmi jemné, ale krevety boli proste neporaziteľné!
Ochutnala som aj varených slimákov a jednu živú mušlu. Špeciálnou kovovou tyčinkou sa odstráni povrchová blana a vnútro slimáka sa vytiahne. Živú mušlu určite nemusím jesť každý deň, ale predstavovala som si ju oveľa horšie-slizkejšie-odpornejšie, než v skutočnosti bola.
Všetko sme to zajedali maslovou bagetou. Mimochodom, typické maslo v Bretagne je slané. Dostanete ho ale kúpiť i ako poloslané (demi) alebo neslané.
V reštaurácii stála takáto misa morských príšeriek pre dve osoby 70-140 €.

3) francúzske zemiaky (iba so syrom a smotanou)
4) bageta so syrmi rôznych chutí od výmyslu sveta
5) koláč- "torta" je tu vysoká asi 1 cm a na nej napr. ovocie, orechy, ... so sladkou polevou
Jedlo sme zapíjali vínom a i ja som si našla dvoch favoritov, hoci som nikdy vínu neholdovala.