· 

Na sladkú nôtu

Inšpirovala som sa na nete a vznikol z toho naozaj ľahodný mascarpone-čokoládový koláč.
Ku jeho príprave potrebujete: 200g horkej čokolády, 250g mascarpone, 100g cukru, vanilku, kto má rád, pridá i štipku mletej škorice, 6 vajíčok, štipku soli.
Lebo ako sa vraví, do každého sladkého jedla musí ísť štipka soli, do každého slaného naopak štipka cukru/medu.
Postup: Nad vodným kúpeľom pomaly roztopte mascarpone s horkou čokoládou. Pridajte cukor a zamiešajte. Keď zmes trochu vychladne, pridajte žĺtka, vanilku a poprípade škoricu. Bielka vyšľahajte so štipkou soli a vmiešajte pomaly po tretinách.
Pečte pri 160°C približne 35-40 minút.
Pri pečení sa koláč u mňa vždy najprv nafúkne ako balón a potom spľasne, ale nič mu to neuberie na ľahodnej chuti.

Nanukový koláč mojej babičky
Cesto: 6 žĺtok vymiešať s 37 dkg práškového cukru, pridať 15 lyž.uvarenej, vychladnutej kávy, 30 dkg pomletých orechov, trochu citrónovej kôry, nakoniec po tretinách vmiešať 15 dkg krupičnej múky a sneh zo 6 bielok, plus trochu prdope.
Upiecť podľa schopností a skúseností gazdinky s vlastnou trúbou. Tej mojej to trvá asi 30 minút a pečiem na 175°C.
Plnka:
  • 1.časť: poriadne vymiešať 20dkg masla, 20dkg prášk.cukru a 5dkg mletých orechov
  • 2.časť: do 1/2 litra mlieka preosiať (min.) 3 PL múky a nechať zovrieť, pritom neustále miešať ... až do zbláznenia ... keď zmes stuhne, prestať zahrievať, ale miešať až do vychladnutia
  • následne obe časti spolu zmiešať a natrieť na vrch koláča, vložiť do chladničky, v zime na balkón, nech poriadne stuhne
Nakoniec vrch potrieť rozpustenou čokoládovou polevou.

Jablkový koláč
Keď som ho objavila na nete, potešila som sa, lebo niečo podobné sme zvykli jedávať i u babičky, len ten recept akosi zmizol. Po prvej ochutnávke sa nám takmer ústa zlepili, ako bol prehnane sladký, nuž sem pridávam cukrovo "zosekanú" verziu:
Cesto
  • 200 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 125 g zmäknutého masla, 1 vajíčko, štipka soli
Plnka
  • 700 g jabĺk, 30-50 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk), 1 vanilínový cukor, 1 lyžička mletej škorice, kôra a šťava z 1 citróna, 30 g zmäknutého masla, 3 žĺtka
Snehová pokrývka
  • 3 bielky, štipka soli, 120 g kryštálového cukru
Postup:
Z múky, cukru, masla, vajíčka a štipky soli  vymiesime tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 40 minút. Po odstátí rozvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti a tvaru tortovej formy, ktorú ním vystelieme tak, aby cesto vystačilo aj približne na 2 cm vysoké okraje. Popicháme ho vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme po celej ploche hrachom. V pôvodnom recepte bola ryža, no stačí chvíľková nepozornosť a sada nadávok je na svete.
Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier s hrachom a pečieme ďalších 5 minút. Upečený základ necháme vychladnúť.
Plnka:
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci ich spolu s kryštálovým, vanilínovým cukrom, mletou škoricou, citrónovou šťavou a kôrou podusíme vo vlastnej šťave domäkka. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom, pričom sa (pre chuť) snažíme ponechať pár kúskov jabĺk. Necháme trochu vychladnúť. Na záver primiešame zmäknuté maslo a žĺtky.
Jablkovú plnku vylejeme na pripravený korpus a koláč dáme nanovo zapiecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 °C. Kým sa pečie, vyšľaháme bielky so štipkou soli. Do snehu po častiach zašľaháme kryštálový cukor, až kým nevznikne tuhá, lesklá zmes. Na jablkový koláč navŕšime bielkovu penu a ďalej vložíme do vyhriatej rúry - približne na 5 minút, aby sneh zľahka zhnedol.

Mousse au chocolat
Názov je iba jeden, variant aspoň 500, ale ak vyskúšate túto najjednoduchšiu, určite si ju hneď obľúbite. A ak sa vám nahlási nečakaná návšteva, nemusíte si lámať hlavu, čím ju narýchlo pohostíte. Čokoládová pena si získa svojou jednoduchosťou a jemnou chuťou snáď každý mlsný jazyk.
Čo budete potrebovať: 200ml šľahačky, 100g čokolády, 1PL oleja, ovocie ako vhodný doplnok a dekorácia.
Rozlámte horkú čokoládu, pridajte 1PL oleja a na vodnom kúpeli rozpustite. Zatiaľ, čo sa čokoláda rozpúšťa, vyšľahajte šľahačku. Môžete ju dochutiť pomarančovou kôrou z bio-pomaranča. Rozpustenú čokoládu nechajte trochu vychladnúť a ešte tekutú ju pomaly a s citom vmiešajte do šľahačky.
Čím je obsah kakaa v čokoláde vyšší, tým je mousse hustejšie.
Mousse vložte min.na 2 hodiny do chladničky, ak ho chcete podávať ako zmrzlinu, tak do mrazáku.