· 

Z overených mňamiek

Tento tanier nám naservírovali v reštaurácii na Rodose, recept na tzatziky som si našla na internete:
500 g (gréckeho) jogurtu, 1 celá šalátová uhorka, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie.
Uhorku očistiť, nastrúhať a posoliť. Počkať, kým sa oddelí šťava. Zatiaľ očistiť cesnak a pretlačiť do jogurtu. Uhorku zbaviť vlastnej šťavy a takisto doň vmiešať. Osoliť, okoreniť a nechať v chlade odstáť. Zvykne sa pridávať i kvapka olivového oleja a citrónu.

Chicken wings
Rozpočet je na tých 8-9 kuracích krídel: 2 PL medu, 8 PL oleja, 2 CL mletej papriky al. chili, 2CL mletého čierneho korenia, 2 CL soli, 5 strúčikov cesnaku.
Všetko dokopy zmiešať. Krídielka ponechávam v marináde niekoľko hodín až celú noc v chladničke. Z času načas premiešam. Pečiem/grilujem v trúbe podľa potreby cca.30 minút.

Plnené zemiaky
Recept som objavila v jednej zo svojich kuchárskych kníh.
Väčšie zemiaky vyumývajte, príp. vydrhnite kefkou spolu so šupkou. Potom do nich vpichnite na pár miestach vidličkou a dajte upiecť aj so šupkou do vyhriatej rúry na 200°C asi 75 min. Upečené prerežte na polovicu a stred jemne vyberte lyžicou.
Vzniknutú priehlbinu osoľte, potrite kúskom masla a naplňte plnkou: tuniakovou, bryndzovou, hríbovou, syrovo-šunkovou alebo mozarellou, paradajkou, olivami. Dajte ešte nachvíľu zapiecť.

Pokiaľ nepodávate zemiaky hneď, udržujte ich v teple, príp. servírujte na vyhriate taniere.


Čokomňamka z arašidov

Recept som objavila krátko pred Vianocami v časopise. S deťmi som už nestihla vyskúšať, a tak som testovala aspoň doma. A viem, aké prekvapenie nachystáme rodičom o rok.

Dávka na cca.20 ks:

100g sušených marhúľ

100g nesolených arašidov

100g horkej čokolády

10g kokosového oleja

Sušené marhule nasekať nadrobno a asi 2 čl odložiť bokom. Arašidy opražiť na panvici bez oleja. Následne nechať vychladnúť. Čokoládu nechať roztopiť spolu s kokosovým olejom nad vodným kúpeľom a nechať chladnúť asi 5 minút. Vmiešať arašidy a marhule. Lyžičkami formovať malé kopčeky a ukladať na mierne vymastený plech, na ktorom je papier na pečenie. Vrch ozdobiť zvyškom nasekaných marhúľ. Nechať schnúť cca.1-2 hodiny.

(Ja som robila hneď z dvojitej dávky.)


Nastrúhajte jednu väčšiu cviklu, dve jablká. Pridajte trochu olivového oleja, medu, pár kvapiek citrónovej šťavy a premiešajte.
Svokra povrch posypala nastrúhaným kokosom, svojim dvom chlapom musím meniť za plátky mandlí.