· 

Dnes zhreším

Ale iba receptami, doplnenými obrázkami

 

Torta s vaječným likérom

Patrí do rodinných receptov z manželovej strany, ale hneď pri prvej ochutnávke sa stala mojou veeeeľmi obľúbenou.

Na cesto potrebujete: 70 g margarínu (al. masla), 100 g kryšt. cukru, 4 žĺtka, 100 g nastrúhanej čokolády na varenie (ja dávam horkú), 100 g pomletých mandlí, 1/2 čajovej lyžičky prdope - všetko spolu zmiešate a nakoniec pridáte sneh z bielok.

Cesto pečiete pri 175°C približne 40 min. Potom vyšľaháte 1/2 l šľahačky s 3 stužovačmi a trochou cukru, nanesiete na vrch vychladnutej torty a po krátkom odpočinku v chladničke polejete na záver vaječným likérom. Opäť necháte stuhnúť v chladničke.


Orechová torta

Túto výbornú tortu sme ochutnali na škôlkarskej oslave x rokov dozadu, odkiaľ pochádza i fotografia a tu je recept:

Cesto: 300 g múky, štipku soli, 120 g studeného masla, 3 PL studenej vody. Cesto vymiesiť, dať schladiť do chladničky, potom predpiecť cca. 30 min pri 190°C.

Náplň: 120 g pekánových orechov, 120 g lieskových orieškov, 120 g vlašských orechov - nasekať a opražiť

180 g javorového sirupu, 60 g masla (roztopeného), 120 g hnedého cukru, 3 veľké vajíčka, 2 PL Whiskey, 1 ČL octu, štipku soli, 180 g Cranberry - toto zmiešať s orechami, naplniť cesto a piecť pri 190°C cca. 50 minút.

Oblizovali sme sa i za ušami. Mňam.


Kakáovo-orechový koláč

...alebo môj obľúbený na hromadné akcie.

Jeho príprava je nenáročná a je veľmi šťavnatý. Recept som získala od mojej spolužiačky Ivky zo základnej školy.

Vymiešajte 3 poháre kryštálového cukru, 4 celé vajcia, 1 heru alebo visu. Pridajte 3-4 polievkové lyžice kakaa, 2 poháre nasekaných orechov, 2 lyžičky sódy bikarbóny alebo 1 prášok do pečiva, 3 poháre polohrubej múky, 2 poháre kyslého mlieka (ja už roky dávam riedky tvaroh) a všetko zmiešajte dokopy.

Ja navyše pridávam asi za pohár hrozienok.

Výslednú zmes vylejte na pomastený plech a upečte koláč. Po vychladnutí ho potrite marhuľovým lekvárom a naň naneste rozpustenú čokoládu.


Cookies od Moniky

Boli sme na návšteve a tam sme ochutnali tieto výborné keksíky.

Na prípravu potrebujete : 2 rozšľahané vajcia, 125 g zmäknutého masla, 187 g hl. múky (al. časť nahradiť mletými orechami), 95 g hnedého cukru, 60 g kryšt. cukru, 1/2 lyž. soli, 1/2 sódy bikarbóny, 100 g horkej čokolády (alebo dať menej a namiesto čokolády pridať hrozienka, kokos)

Maslo, cukor a rozšľahané vajcia vymiešame. Do toho pridáme zvyšok.

Pečieme na plechu s papierom cca. 10-15 min, jednotlivé kôpky nakladáme lyžičkou (pozor, roztečú sa dosť do priestoru).


Orechové keksy

5 bielkov, 150 g prášk.cukru, 150 g hl.múky, 120 g rôznych druhov orechov

 

Vyšľahať sneh z bielkov, preosiať cukor a múku. Do snehu vmiešať najprv cukor, potom múku a nakoniec orechy. Masu vliať do srnčieho chrbáta, piecť 45 min pri 180°C. Po upečení ešte horúce i s formou zabaliť do alobalu a nechať stáť do druhého dňa. Nakrájané na tenké plátky môžete dať ešte usušiť pri 150°C.

 

Dobrú chuť!