· 

Skvelá zálievka na šalát a iné

Na jej prípravu budete potrebovať:

3 polievkové lyžice olivového oleja, 2-3 pol. lyžice balzamikového octu, 1 čajovú lyžičku medu, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky, trochu korenia, soli a červenej papriky.

Najprv poriadne rozmiešajte med s horčicou, potom pridajte za stáleho miešania olivový olej, balzamikový ocot a nakoniec sojovú omáčku.
Do zeleninového šalátu, ktorý osolíte, okoreníte podľa chuti, môžete na zjemnenie pridať aj jablko, nakrájané na malé kocky, alebo nakrájaný pomaranč či mandarínku - šalát to príjemne osvieži.


 

Zemiaky s tvarohovou omáčkou

 

Sú dni, keď nemáte čas alebo chuť na dlhé vyváranie, potrebujete pripraviť niečo rýchle, nenáročné alebo bezmäsité. V takomto prípade sa rada vraciam k nasledujúcemu receptu, ktorý som dostala od mojej svokry.

Na prípravu omáčky potrebujete: 1 tvaroh (ten redší), trochu šľahačky (mierne vyšľahať - väčšinou nedávam vôbec), celý Creme fraiche či smotanu, trochu jogurtu. Všetky prísady zmiešajte dokopy. Pridajte 1 lyžicu oleja, dochuťte kmínom, soľou, čiernym korením, bazalkou, lyžičkou horčice a lyžičkou medu.
Do toho nakrájajte kyslé uhorky, jablko na menšie kocky a cibuľu - ja dávam od oka. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke.

Zemiaky si môžete uvariť vo vode alebo upiecť v trúbe či na panvici. Na tanier ich servírujete spolu s touto omáčkou.

 


 

Bavorské žemlové knedlíky

Čo budete potrebovať k ich príprave:
4 staršie žemle, 180 ml mlieka, soľ, korenie, mletý muškátový orech, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 3 vajíčka, maslo, prípadne strúhanku - namiesto mrkvy môžete pridať pažítku.

Postup:

  1. Žemle natrhajte do misky na drobné kúsky.
  2. Zohrejte mlieko, osoľte ho, okoreňte a pridajte pomletý muškátový orech, následne zmesou zalejte žemle v miske a nechajte aspoň 5 min odstáť.
  3. Cibuľu a mrkvu nakrájajte nadrobno a usmažte na panvici na 1 lyžičke masla, mrkvu môžete nastrúhať na strúhadle, aby bola jemnejšia, drobnejšia. Alebo ju nahraďte nasekanou pažítkou.
  4. Usmaženú cibuľu s mrkvou vmiešajte spolu s vajíčkami do misky s natrhanými žemlami a všetko spolu dôkladne premiešajte - ja som pridala ešte odoka a podľa potreby trochu strúhanky.
  5. Z lepkavej masy vyformujte knedlíky, tzv.kusovky a tieto vložte do vriacej vody, nechajte asi 5 min variť na slabom plameni a ďalších 15 min odstavte a nechajte vo vode. Nemusíte sa obávať, že by sa rozmočili.