· 

Z kuchýň iných národov

Mexická polievka
Tento recept som získala od svokry. Na prípravu potrebujete:
500g hovädzieho mäsa (ja dávam mleté), 125g prerastenej slaniny, 2PL oleja, 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1/2 čL majoránky, na špičku noža drvených klinčekov, 1/2 PL kmínu, 250g na kocky nakrájaných zemiakov alebo 1 šálka ryže (ja dávam vždy zemiaky), 1 menšia konzerva kukurice, 1/2 šalátovej uhorky, 1/4 litra (alebo viac) horúceho zeleninového vývaru, 1/4 litra kyslej smotany, 2 PL rajčiakového pretlaku, 1PL mletej červenej papriky, korenie podľa chuti, ak chcete mať polievku ostrú, pridajte feferónku.
Postup prípravy:
  • hovädzie mäso umyť, osušiť a nakrájať na kocky (alebo pomlieť)
  • slaninu nakrájať a usmažiť na olivovom oleji
  • pridať mäso a trochu opiecť, kým nezmení farbu do hneda
  • cibuľu nakrájať na väčšie kúsky a asi 5 minút smažiť spolu s mäsom
  • pridať pretlačený cesnak
  • pridať majoránku, klinček a kmín
  • pridať zemiaky alebo ryžu (ja dávam zemiaky od oka a viac, než je uvedené v recepte)
  • uhorku dobre poumývať, prekrojiť, vybrať jaderník a zvyšok nakrájať aj so šupkou na kocky a pridať do hrnca spolu s kukuricou
  • pridať horúci zeleninový vývar a variť na miernom plameni asi 30 minút
  • nakoniec pridať kyslú smotanu, rajčiakový pretlak, papriku, korenie a soľ podľa chuti
  • kto chce mať polievku ostrejšiu, pridá feferónku
Polievka chutí skvelo na druhý deň. Môžete ju robiť i trochu hustejšiu dľa vlastných predstáv.

Zbožňujem sushi.
Ryžu naň pripravujem podľa nasledujúceho receptu:
Sushi ryžu premývam, dokiaľ nie je voda priezračná (od istej doby používam na odporúčanie jedného TV-kuchára na prípravu lacnejšiu Milchreis, ktorá spĺňa ten istý účel). 400g ryže zalejem 0,7L prevretej vody. Ryžu najprv varím v uzavretom hrnci 2 minúty na silnom plameni, potom ďalších 15 minút na slabom plameni. Keď voda vsiakne do masy, zložím hrniec zo sporáku a medzi neho a pokrievku vložím uterák. Takto nechám odstáť ďalších 10 minút. Počas toho zmiešam 3PL ryžového octu s 2PL kryšt.cukru a 1 čL soli. Zálievku položím na teplú platňu po ryži, aby sa cukor rýchlejšie rozpustil. Ryžu preložím do sklenej misy a zalejem ešte horúcu zálievkou. Nechám vychladnúť. Podľa potreby pridávam i trochu viac zálievky, aby ryža chytila kyseľkavú chuť.
Ďalšiu prípravu si môžete naštudovať na nete, na danú tému existuje dosť videopríspevkov, ako sa správne robí/krája rolka.
Spomínaný TV-kuchár dokonca odporúčal z hľadiska financií vymeniť drahé morské riasy (nori) za kapustové listy, ktoré aby zmäkli, povaril trochu v slanej vode. Zatiaľ som jeho návrh neskúšala praktizovať.
A keď si chcem pochutiť na výtvore profíkov, idem priamo ku nim, bo niektoré kreácie ešte nemám tak ako oni dokonale nacvičené.

Tuniaková pizza

Pripravená podľa receptu z jednej prázdninovej akcie, kde všetky dobroty tvorili deti pod dohľadom dospelých. Recept rozdávali na požiadanie.

Potrebné prísady:
8 PL múky, 4 čL riedkeho tvarohu, 2 PL mlieka, 4 PL vody, 2 PL olivového oleja, trochu prdope, soľ podľa potreby.
Všetky uvedené prísady vymiešajte v miske a vypracujte cesto. Množstvo mi vyšlo na jednu normálnu dospelácku porciu.
Minule dávali v TV dokument o tejto talianskej špecialitke a vrámci neho povedali, že cesto musí ísť na jednu noc do chladničky. Nabudúce robím podľa nich. Ďalšou zásadou je, cesto nevaľkať!!! Lebo z neho vytlačíte vzduchové bubliny, ktoré sa v ňom za tú noc vytvorili. Čiže iba roztláčať rukami!
Vytvarované cesto popichajte vidličkou, potrite olivovým olejom a rajčiakovým pretlakom. Nasleduje syr a až naň idú ďalšie prísady. Ja som sa v tomto prípade rozhodla pre tuniakovú verziu.
Čo sa °C týka, môžete ísť naplno, minúty si radšej odsledujte sami.

Tento recept ma naučila robiť jedna Švédka, o pár rokov neskôr mi ho môj nastávajúci naservíroval ako raclette.
Najprv namočím pečienku do mlieka, následne poumývam a osuším. Kyselkavé jablká umyjem, vykrojím jaderníky a nakrájam na polmesiačikové plátky.  Cibuľu ošúpem, umyjem a nakrájam na tenké kolieska.
Najprv na oleji osmažím plátky jablka, vylovím z panvice a v porcelánovej miske vložím do mierne predhriatej rúry. Potom smažím v tom istom oleji kolieska cibule. Keď je hotová, putuje do trúby ku jablkám v miske č.2.
Nakoniec v panvici opekám na väčšie kúsky nakrájanú pečienku. Počas opekania posypem mletou červenou paprikou, čiernym korením, soľou a oreganom alebo tymiánom.

Bavorské žemlové knedlíky
4 staršie žemle, 180 ml mlieka, soľ, korenie, mletý muškátový orech, 1 cibuľa, 1 mrkva, 3 vajíčka, maslo, prípadne strúhanka - namiesto mrkvy môžete pridať pažítku.
Žemle natrhajte do misky na drobné kúsky. Zohrejte mlieko, osoľte ho, okoreňte a pridajte pomletý muškátový orech. Následne zmesou zalejte žemle v miske a nechajte aspoň 5 minút odstáť.
Cibuľu a mrkvu nakrájajte na drobno a usmažte na panvici na jednej lyžičke masla. Mrkvu môžete nastrúhať na strúhadle, aby bola jemnejšia. Poprípade ju zameňte za pažítku.
Usmaženú cibuľu s mrkvou vmiešajte spolu s vajíčkami do misky a jej obsah dôkladne premiešajte. Ak je potrebné, pridajte trochu strúhanky.
Z lepkavej masy vyformujte knedlíky - kusovky. Tieto ponorte do vriacej vody a nechajte asi 5 min variť na slabom plameni. Na ďalších 15 odstavte a nechajte plávať vo vode

Losos na masle
Tento recept ma zaujal v jednej TV-relácii. Odvtedy sa u nás zjavuje pravidelne cez víkend. Na jeho prípravu potrebujete:
citrón, maslo, plátky lososa, soľ a koreniny podľa vlastného výberu.
V miske rozmiešajte šťavu z citróna spolu s maslom. Množstvo záleží od počtu plátkov lososa. Tie najprv poumývajte a osušte. Následne posoľte a okoreňte. Potom potrite riadnou dávkou masla s citrónom.
Vložte do pripravenej, vymastenej formy maslom nadol a presne tak isto potrite teraz vrchnú stranu lososa. Posypte tymiánom.

Ja zapekám v trúbe pri 175°C asi 20-25 minút. Na záver ešte pokvapkám citrónom.